Няма перспектива западната подкрепа за Украйна да отслабне, заяви пред БНР

...
Няма перспектива западната подкрепа за Украйна да отслабне, заяви пред БНР
Коментари Харесай

Стефан Тафров: Западната подкрепа за Украйна няма да отслабне

Няма вероятност западната поддръжка за Украйна да отслабне, заяви пред БНР Стефан Тафров, някогашен дипломат на страната ни в Организация на обединените нации.

  " Тоталната война, която стартира Русия против Украйна, провокира единомислещата опозиция на украинския народ. Западът се сплоти и това е персонална победа на американския президент Байдън. " - уточни Тафров. 

На този стадий Антонио Гутериш не приканва за мирни договаряния, тъй като Организация на обединените нации осъзнава, че няма условия за това, уточни той.

Относно позицията на България Стефан Тафров акцентира, че " се държим двусмислено в лицето на представляващия ни президент Румен Радев ".

" Призивите за договаряния на този стадий са напълно безсмислени. Без Русия да се изтегли от окупираните територии и да приключи бойните дейности, няма никакви условия за договаряния. Не може да се поставя каруцата пред коня. Това непрекъснато гледище за дипломация, за договаряния е евфемизъм, за апел към украинците да се съгласят част от тяхната територия да бъде принудително анексирана от прилежаща нападателна страна, което би основало доста неприятен казус за целия свят и за България в това число. " - разясни той.

По думите му, Китай доста внимава по какъв начин се държи по отношение на този спор. От една страна за Пекин той е преференциален, тъй като лишава вниманието на Запада от други конфликтни точки по света, само че също по този начин държи на правилото на териториалния суверенитет.

" Това дрънчене на нуклеарни оръжия, което периодичен Путин прави, нервира Китай. Китай няма интерес от сходна ескалация. " - разяснява Стефан Тафров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР